Fest og forandring: Ny progressiv festival i København

ALERTA er navnet på Københavns nye frivilligt drevne festival, der løber af stablen d. 18. til 19. august og har både musik og politiske workshops på programmet. Eftertryk har spurgt arrangørerne om tankerne bag.

Der hænger plakater rundt omkring i byen med ”ALERTA” malet i store røde og sorte bogstaver. Hvad er ALERTA for noget?

ALERTA er en nyopstartet festival, der bliver afholdt i hjertet af Nørrebro. Festivalen kombinerer musik og vidensdeling gennem koncerter og talks, og er tænkt som et alternativ til de mere kommercielle festivaler, med frivillige, lokale kræfter og et trygt festmiljø i fokus. Vi håber på to dage fyldt med glade mennesker, der er klar på at danse til god musik og blive klogere på spændende emner som solidaritetsarbejde, fællesskab og aktivisme.

Inden vi dykker ned i musikken, så fortæl lidt mere om vidensdelen med talks og diskussioner. Hvad kommer der til at ske?

Vi har gjort os mange tanker omkring, hvad der skulle være i talk-programmet og brugt lang tid på at beslutte os for, hvilke emner der skal berøres til ALERTA Festival. Vi præsenterer et program, der består af tre paneler. Blandt andet vil journalisten og filmskaberen Haena Laura Na fra Ansvarlig Presse moderere en diskussion om magtproblematikker og barrierer i musikbranchen, og sammen med indbudte kulturfolk tale om, hvordan vi får en bedre repræsentation i musiklivet. Historiker og journalist Farhiya Khalid vil lede en samtale om, hvad antikolonialisme vil sige i praksis, og hvilke begrænsninger, de organisationer, der arbejder i krydsfeltet mellem strukturel racisme, klima-retfærdighed og moderne kolonialisme, møder i dag. Endelig vil sociolog Aydin Soei stå for et panel om solidaritetsarbejde, og man kan derudover møde organisationer som Almen Modstand, Weekend Trampolinhuset, Afro Dane Youth og andre seje folk.

Ideen er, at indholdet i talk-programmet er udformet af de inviterede moderatorer og paneldeltagere selv, og det tror vi, gør det mere givende for dem, der kommer og lytter. Moderatorer og deltagere er alle folk, vi beundrer meget, og som selv har rødder i de aktivistiske og frivillige miljøer.

Hvad er det så for noget musik, man kan opleve på festivalen?

Vi har booket et line-up vi selv er meget tilfredse med! Vi kommer godt omkring en masse forskellige genrer, så der burde være noget til enhver smag – man kan finde alt fra psych-rock til pop, og fælles for artisterne er, at de er helt vildt gode live.

På programmet finder du blandt andet Julie Pavon (lytlæs mere), der med garanti leverer et energisk show, som kan få enhver på dansegulvet. Hun har kun udgivet tre sange, så det er samtidig en kanon mulighed for at lære mere af hendes musik at kende.

Du finder også den København-baserede iranske kunstner Melodi Ghazal (lytlæs mere), der gennem forskellige sprog og referencer skaber smuk musik med noget på hjerte. Man kan glæde sig til at opleve et intimt show, der sætter tankerne i gang.

Hvis du vil svinge hofterne, er IVAN$ITO lige noget for dig. IVAN$ITO giver den latinamerikanske reggaeton et nordisk twist, hvilket gør ham helt unik (lytlæs mere).

Sidst men ikke mindst kan man se frem til at opleve anmelderroste AFSKUM, der gennem sin musik fortæller om livet som ungt menneske (lytlæs mere). AFSKUM leverer altid et show med larm og gang i den.

“For solidaritet, For kulturen, For fremtiden” er festivalens slogan og bærende princip. Hvilken rolle spiller det politiske for ALERTA? Hvorfor har venstrefløjen brug for en festival?

Solidaritet er helt essentielt for os, og vi har rakt ud til grupper med forskellige baggrunde og fokusområder, for at vi, ved at lytte og bakke op om hinanden, kan blive klogere på, hvad det vil sige at stille sig solidarisk med sine medmennesker.

Os bag ALERTA har alle rødder i det frivillige og aktivistiske miljø omkring Nørrebro, og har stået for en masse arrangementer tidligere. Vi har savnet, at der var et større arrangement, der kunne henvende sig til et bredere publikum, end vores tidligere arrangementer har gjort. Vi håber på, at man gennem et mere inkluderende arrangement som ALERTA Festival kan vække en interesse for aktivisme og frivillighed hos flere nye mennesker – især andre unge.

Gennem talk-programmet, bannere og vores promovering fletter vi det aktivistiske indhold sammen med fest og sjov. Vi vil gerne vise, at det kan være sjovt og givende at organisere sig i aktivistiske og frivillige fællesskaber.

Samtidigt vil vi gerne bidrage til at gøre den fremtidige kommercielle musikkultur mere repræsentativ, og vi forsøger på sin vis at skabe en platform for up-coming kunstnere fra marginaliserede grupper.

Hvad glæder I jer selv til?

Vi glæder os helt vildt til at afvikle festivalen og opleve, hvad vi i fællesskab med vores mange frivillige kan opnå. Vi glæder os selvfølgelig også meget til at høre alle koncerterne og talk-scenen.

Og så må vi være ærlige at sige at vi glæder os meget til at tage en slapper efter afviklingen.

***

Du kan læse mere om ALERTA festival og købe billet på https://alertafestival.com/

Hør musikken på ALERTA’s playliste her

Du kan følge med i, hvad der sker af aktivisme og kulturarrangementer på dukop.dk

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email