Update: Ankenævn underkender EKF’s mørklægning af miljøødelæggelser i Armenien

Den danske eksportkreditfond EKF har i snart et år forsøgt at holde dokumenter om ødelæggelser af miljøet i Armenien skjult for offentligheden. Nu går Miljø- og Fødevareklagenævnet i rette med fonden.

Af Jens Malling

Som Eftertryk tidligere har beskrevet, var Danmarks Eksportkredit EKF mellem 2013 og 2017 indblandet i en kontroversiel kobbermine i Armenien. Som led i mineprojektet var EKF sammen med pensionskassen PensionDanmark og det danske ingeniørfirma FLSmidth involveret i brud på menneskerettighederne og ødelæggelser af miljøet.

Den korrespondance, der har været mellem EKF og de andre danske aktører om skaderne på miljøet, har den statsejede fond prøvet at holde hemmelig i snart et år. Den 28. september 2018 afviste EKF at give Eftertryk aktindsigt i informationerne.

Hemmelighedskræmmeriet er dog ikke umiddelbart i overenstemmelse med Miljøoplysningsloven. Derfor ophævede Miljø- og Fødevareklagenævnet den 2. juli 2019 EKF’s beslutning om at mørklægge informationerne om de ødelæggelser af miljøet, som fonden har bidraget til i Armenien. Nævnet har hjemvist sagen til fornyet behandling.

Delvist baseret på artikelserien om kobberminen i Eftertryk fra 2017 er bogen Kobberminen i Armenien – og Danmarks brud på menneskerettighederne netop udkommet. Overskuddet fra salget af bogen går til lokale armeniere, der arbejder for at udbedre skaderne efter danskernes erhvervsaktiviteter.

Print Friendly, PDF & Email