Den frie presse skriver ufrit om terrorkrigen

Kommentar 8. august 2016 af journalist Jesper Petersen

I en årrække har jeg forsøgt at få danske aviser samt Dansk Journalistforbunds (DJ) redaktør på fagbladet Journalisten til at interessere sig for mediernes problematiske dækning af den såkaldte krig mod terror.

Men alle mine gode ideer til artikler om emnet er stort set blevet ignoreret. Mest overraskende måske også af DJ-fagbladsredaktør Øjvind Hesselager, der har valgt ikke at prioritere en af ”journalistikkens største udfordringer” p.t., sådan som DR’s nyhedschef Ulrik Haagerup præcist udtrykte det på dr.dk 28. juli.

Krig, frygt og spænding giver opmærksomhed og sælger både underlødige journalistiske produkter og annoncer. Ligesom forsimplede fjendebilleder.

Så krig og terror er godt ikke bare for krigsindustrien og den magtfulde pengeverden bag, men også medierne.

Fred er, ligesom naturen, noget billigt skidt, som navnkundige Otto Gelsted så rammende formulerede det for mange år siden.

Vesten har formentlig aldrig været mere sammenbruds- og fallittruet end omkring årtusindskiftet, en halv snes år efter USSR’s opløsning i 1991. Hundredtusindvis var truet af arbejdsløshed i USA som følge af krigsindustriens og militærets åbenlyse overflødighed. 100.000 højreorienterede (arbejdsløse fra militær m.m.) truede i midten af 90’eren præsident Bill Clinton med borgerkrig. Gentagne gange skød gale personer mod det Hvide Hus. D. 19. april 1995 terrorbombede højreorienterede en regeringsbygning i Oklahoma og dræbte 168 uskyldige, heriblandt mange børn fra en børnehave.

Fraværet af en ny ydre fjende skabte en overhængende risiko for, at USA ende i borgerkrig. Men da det så allermest sort ud for verdens sidste, sejrende supermagt, angreb ”ansigtsløse kujoner” (fra USA?) ”heldigvis” USA hin uforglemmelige og skelsættende dag 11. september 2001. Herefter er det gået støt fremad for USA. I dag er den amerikanske (og f.eks. også danske) krigsforretning større end nogensinde.

Læs evt. mere via linket her: http://journalisten.dk/11-september-graenselost-bedrag.

Og her: http://arbejderen.dk/kronik/fred-i-vor-tid-nej-tak-helst-ikke.

Selv et barn kunne gennemskue bedraget. Men medierne kunne – eller ville – ikke og videreformidlede ukritisk hvert nyt højst tvivlsomme videoklip fra Osama bin Laden, der truede hele den vestlige verden med snarlig undergang. Pudsigt nok gjorde han aldrig alvor af sine – oftest uklare eller helt uforståelige – trusler. Og pudsigt nok tog han, eller nogen andre, aldrig direkte ansvaret for den nyere tids mest succesfulde angreb på USA og på amerikansk jord.

Da verdens angiveligt farligste mand, Osama bin Laden, et tidligere CIA-aktiv under Afghanistan-krigen i 1980’erne, blev skudt ubevæbnet i sit soveværelse i maj 2011, havde USA ikke længere brug for verdens største USA-konstruerede bøhmand. Vestens løgnagtige krige med enorme civile lidelser i bl.a. Afghanistan, Irak og Libyen havde skabt nok reelt ”terror”-modtryk samt frygt i Vestens befolkninger til at sikre krigsindustrien mange år frem.

En overfladisk gennemgang af den frie, men desværre ofte dybt utroværdige, presses dækning af krig og terror siden terrorangrebet i USA 11. september 2001 afslører en malmstrøm af usande, elendigt researchede og dybt subjektive artikler, radio- og tv-indslag.

Lad mig lige nævne et par danske avisoverskrifter om Iraks påståede masseødelæggelsesvåben lige før den FN-stridige og løgnagtige krig blev skudt i gang med dansk regeringsstøtte af USA i marts 2003:

“Saddam kan ramme Europas storbyer”, “Saddam har atomvåben”, “Saddam har giftgas nok til at dræbe 50 millioner”.

Efter at Hesselager i længere tid havde ignoreret mine artikelideer om den fordrejede dækning af terrorkrigen, foreslog jeg til sidst at skrive en (bagside)kommentar i stedet. Også det blev ignoreret. Ligesom alle mine telefonopkald var forgæves. Hesselager tog aldrig sin telefon og besvarede aldrig mine mails.

Jeg fandt Hesselagers adfærd og faglige inkompetence så graverende, at jeg i februar 2015 klagede til DJ’s hovedbestyrelse, der imidlertid vaskede sine hænder ved blot at oplyse, at Hesselager frit kunne redigere Journalisten, som han ønskede. Inkl. bortredigere kommentarer fra medlemmer.

Nu er der så langsomt ved at gå hul på pressens betændte terrorkrigs-byld. Siden efteråret har flere medier så småt taget hul på problematikken (Dagbladet Information, Politiken m.fl.). Hesselager har selv debuteret – forsigtigt – med at omtale den faglige debat i bl.a. DR.

Det er godt. Men alt for lidt og alt for sent. Hesselager, som jeg synes er både meget dygtig og produktiv på andre områder end det, jeg forsøger at få en snorksovende medieverden til at få øjnene op for, burde for længst have været erstattet med en, der havde forståelse for verdens formentligt vigtigste journalistiske emne lige nu.

Når krig og terror spredes yderligere i den nærmeste fremtid, vil alle de medier og redaktører fortsat vaske deres hænder og dybt beklage den forfærdelige og meningsløst onde verden, vi lever i.

Men der er desværre også masser af logik i den omstændighed, at journalister i stigendende grad bliver anset for at være part i verdens konflikter og ender med at betale med livet for denne udvikling. For medierne bærer vitterligt et voksende medsansvar for millioner af civiles meningsløse – men økonomisk givtige – lidelser og død.

Læs god kommentar fra Peblish via link her: https://peblish.dk/articles/51